середу, 29 квітня 2009 р.

УГВР Слово видавництва


Олесандр Панченко
Українська Головна Визвольна Рада
Закордонне Представництво УГВР
Генеральний Секретаріят Закордонних Справ УГВР
Середовище УГВР






Слово видавництва


Пропонуємо читачеві монографію доц. д_ ра Олександра Панченка «Українська Головна Визвольна Рада — ЗП УГВР — ГС ЗС УГВР — Середовище УГВР» як одну із небагатьох спроб ґрунтовного політико-правного аналізу діяльності УГВР з часу її створення у липні 1944 року та діяльності її органів у повоєнні І роки в Краю та на еміграції.
Ця книга є частиною докторської дисертації автора, яку він захистив 1998 року на факультеті права і суспільно-економічних наук Українського Вільного Університету в Мюнхені (Баварія, ФРН), доповнена деякими новими матеріалами та словником імен напередодні відзначення 60-ої річниці з дня заснування УГВР.
В пропонованій праці автор намагався тематично і хронологічно охопити головні етапи, що передували заснуванню УГВР, а також події, що стосуються безпосередньо Великого Збору УГВР, діяльності Генерального Секретаріяту УГВР під керівництвом Р.Лозовського (Р.Шухевича) у веденні повстанської війни та підпільної роботи у повоєнні роки, як також і тих подій, що торкаються функціонування Генерального Секретаріяту Закордонних Справ і Закордонного Пред¬ставництва УГВР та інших формацій української еміграції.
Використані автором джерельні матеріали він збирав в бібліотеках і архівах в Україні та за її межами. Безперечно, подвижницька праця автора була нелегкою, бо він мешкає в одному із містечок Центральної України і є приватним науковцем, має у місті Лохвиці на Полтавщині невелику адвокатську практику. Тому ця монографія стала важливою справою його життя і сумління.
Дослідницьке зацікавлення автора проблемами українських національно-визвольних змагань і державницьких формацій в часі Другої світової війни є аніскільки не випадковим, бо Панченко є віце-президентом Асоціації Українських Правників, обирався членом Керівної Ради Світового Конгресу Українських Юристів, тобто є заанґажованим в українських національно-демократичних громадських організаціях, активний у громадському і суспільно-політич¬ному житті України.
Приват-доцент д-р О.Панченко закінчив 1983 року Севастопольське вище військово-морське інженерне училище. Упродовж трьох років проходив службу офіцером на атомних підводних човнах у Заполяр'ї на посаді командира групи автоматики і телемеханіки ядерного реактора. Після звільнення в запас зі служби — він став кваліфікованим правником, закінчив юридичний факультет Київського державного (тепер - Національного) університету ім.Т.Шевченка.
Панченко має ряд публікацій наукового характеру у різних виданнях, зокрема, в журналах «Право України», «Політика і час», «Сучасність», «Україна», газетах «Закон і бізнес», «Юридичний вісник України», тощо. Він є автором та упорядником значного числа правно-політичних, історичних та краєзнавчих розвідок.
Доц. д-р Олександр Панченко, як і перший Президент Української Головної Визвольної Ради Кирило Осьмак, — є уродженцями Полтавської області, серця нашої незалежної держави.
Знаємо, що Олександр душею і розумом вболіває за долю української національної справи й становлення української державності. Він є справжнім сином свого народу.
Ми переконані, що це видання книги доц. д-ра Олександра Панче-нка про Українську Головну Визвольну Раду та її структури в Краю і на чужині, як піонерська дослідницька робота, знайде зацікавлених читачів із всього читацького загалу та науковців, усіх, хто цікавиться історією українських національно-визвольних змагань та правним статусом українських державницьких формацій.
2004 рік.

Немає коментарів:

Дописати коментар