середу, 6 травня 2009 р.

Зиновій Марцюк


"...Збірка на УПА - це одна з акції по лінії залучення широких народних мас до визвольної боротьби народів! В такій площині треба ставити збіркову акцію на еміграції. До речі, ми тут поза кордонами України творимо національну збірноту не емігрантського типу в повному слова того значенню: ми органічно пов'язані з боротьбою за УССД, що її проводить на рідних землях народ, визнаємо її, підпорядковуємо їй усі наші справи. Цей органічний зв'язок з краєм виявляється... в тенденції допомогти цій боротьбі тут на еміграції теж матеріяльними засобами.
Збіркою УПА включаємо частинна українську еміграцію у визвольну акцію на землях!..".
(Із Інструкції про Збірку на фонд УПА)

Зиновій Марцюк - фінансовий референт ОУН, організатор збірок на фонд УПА
"...Безпосередній показ ідей та політичних тенденцій, які лежать сьогодні в основі українського визвольного руху в його боротьбі проти московсько-большевицьких гнобителів, дуже важливий так для зовнішнього світу, як і для нас самих тут, на еміграції.
...Завданням еміграційного українського суспільства є створити таку еміграційну політичну верству і політичну організацію на партійній, громадській або державно-правній основі, яка б органічно була пов'язана з українськими народними масами та їхніми інтересами і віддзеркалювала б тут, на еміграції, той правдивий характер української визвольної боротьби на Батьківщині, в якому вона нині фактично відбувається...".
(Із книги "Про позиції українського визвольного руху...", "Пролог", 1948 рік)

Немає коментарів:

Дописати коментар